Translate

28 june 2020 Current Affairs


Welcome to our website. This article aims to provide you all the information regarding 28 June 2020 current affairs and Why should you need to know it. This article covers the Complete introduction and details  with detailed explanation.



If you want to stay updated about such interesting and imperative articles and develop impressive vocabulary and reading habits, subscribe to our website - www.icurrentaffairs.com.

28 june 2020 Current Affairs


28-june-2020-Current-Affairs



Ques:1 Name the State which becomes the first state to amend its industries Act for Small, Medium and Large Scale Industries?

Ans: Karnataka

Important Information related to this question
The amendment was made with the aim of creating an investor friendly environment in the state.

Ques:2 Russia plans to take the first tourist on space walk in ………………

Ans: 2023

Important Information related to this question
On June 25, Russia's space agency Energia announced that it will take tourists at an ISS spacewalk in 2023 under the terms of a new contract with US partners. The SP Korolev Rocket, part of Roscosmos State Corporation and Space Adventures Inc. USA inked a contract to take two space tourists to the International Space Station (ISS) after NASA signed a deal with US Virgin Galactic space tourism company to promote private missions to the station post a special training program in the US.  

Ques:3  Which country has topped the list in terms of Money  parked in Switzerland’s central bank?

Ans: UK

Important Information related to this question
India has moved down three places to 77th rank in terms of money parked by its citizens and enterprises with Swiss Banks at the end of 2019, while the UK has retained its top position, as per the latest data from Switzerland's central bank. India was ranked 74th in the previous year.

Ques:4 Which company has signed MoU with Indian Railways for installation of an IP based video surveillance system at 6,049railway stations across the country?

Ans: RailTel

Important Information related to this question
RailTel with strong nationwide presence is committed to bring cutting edge technology and offer innovative services to the Indian Telecom market. RailTel is in the forefront in providing nationwide Broadband Telecom & Multimedia Network in all parts of the country in addition to modernization of Train operations and administration network systems. With its Pan India high capacity network, RailTel is working towards creating a knowledge society at various fronts.

Ques:5 Which institute has nozymes that destroy the cell membrane of bacteria?

Ans: IISc Bengaluru

Ques:6  Which Company has partnered with Switzerland’s HeiQ to launch anti-viral fabric “ViroSecure”?

Ans: RSWM Ltd

Ques:7 Which company has announced the launch of battery swapping facility for electric vehicles in partnership with sun mobility?

Ans: Indian Oil Corporation Limited.

Important Information related to this question
·         IOC has joined hands with Sun Mobility to offer the battery exchange facility which seeks to remove range anxieties.

·         IOC will begin with a pilot of battery swapping at one of its outlets in Chandigarh and gradually scale it up to 20 stations.

·         New Delhi and Gurugram cities will also be covered.

Ques:8 Which team has won the English Premier League 2019-20 title?

Ans: Liverpool

Important Information related to this question
Liverpool is a famous professional football club in Liverpool, England.

Ques:9 Sanjita Chanu will receive the Arjuna award for 2018. She associated with….

Ans: Weightlifting

Important Information related to this question
International Weightlifting Federation (IWF) has cleared India’s K Sanjita Chanu of anti-doping violation charges. The Manipur lifter had tested positive for testosterone, a banned anabolic steroid, in an out-of-competition test conducted by us Anti Doping Agency before participating within the 2017 world championships in Las Vegas.

Ques:10  Which country will host the FIFA 2023 Women’s World Cup?

Ans: Australia and NewZealand

Important Information related to this question
The FIFA Women’s World Cup 2023™ will be staged in Australia and New Zealand, following a vote taken by the FIFA Council during its meeting held via videoconference, the result of which was announced by FIFA President Gianni Infantino.
The joint bid submitted by Football Federation Australia and New Zealand Football received 22 of the 35 valid votes cast by the FIFA Council members in the first ballot, with the Colombian Football Association having obtained 13 votes. The full voting results are available below.



Post a Comment

Previous Post Next Post