Translate

26 June 2020 current affairs


Welcome to our website. This article aims to provide you all the information regarding 26 June 2020 current affairs and Why should you need to know it. This article covers the Complete introduction and details  with detailed explanation.

If you want to stay updated about such interesting and imperative articles and develop impressive vocabulary and reading habits, subscribe to our website - www.icurrentaffairs.com.

26-June-2020-current-affairs


 26 June 2020 Current Affairs





Ques:1 Vishwa  mohan Gupta  passed away. He was a/an……..

Ans: Journalist

Important Information Related to this Question
Former MP and veteran journalist Vishwa Bandhu Gupta died here on Sunday night, sources close to his family said. He was 93.
Gupta was associated with the Congress party during the 1980s and he was a Member of Parliament from April 1984 to 1990, representing the state of Delhi in the Rajya Sabha.

Ques:2 World’s first Yoga University outside India “Vivekananda  Yoga University” has been established in………………..

Ans: Los Angeles

Important Information Related to this Question

As part of 6yh International Yoga Day Commemorations, The World’s First Yoga University outside India has been launched in Los Angeles, offering programmes that combine scientific principles and modern research approaches to the ancient Indian practice of yoga.

Ques:3 Which Airport in UP has been declared as as International Airport?

Ans: Kushinagar

Important Information Related to this Question

The airport in Uttar Pradesh's Kushinagar, an important Buddhist pilgrimage site, is being upgraded to international standards to facilitate improved connectivity and boost tourism and hospitality in the region, Union Minister Prakash Javadekar said Wednesday evening.

Top 5 News Regarding Kushinagar Airport


 Ques:4 Reliance Jio TV has entered an agreement with which following states to educate 52 lakh students?

Ans: Haryana

Important Information Related to this Question

This new agreement is done under the Chief Minister's Distance Education Programme in order to expand education in rural areas without jeopardizing social distancing during the Covid-19 pandemic.
The announcement was made by state Education Minister Kanwar Pal on Tuesday. According to him, under the agreement, all four channels of Eduset will now be available on the Jio platform free of cost.

Ques:5  Rohini Commission is associated with………….

Ans  Categorization of the Other Backward Classes

Important Information Related to this Question

The Commission is learnt to have sought more time to address the new Term of Reference which asks it to study various entries in the Central List of OBCs and recommend correction of any repetitions, ambiguities, inconsistencies and errors of spelling.


Ques:6 The Government has announced a …………………. Interest subvention to borrowers under the “Shishu” category of the flagship Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY).
Ans: 2 %
Important Information Related to this Question

Micro-Units Development and Refinance Agency (MUDRA) loan is one of the key measures that the Government of India has initiated to promote Micro,Small,Medium Enterprises nationwide. MUDRA is a wholly-owned subsidiary of SIDBI  that is responsible for developing and refinancing all SME units by helping them with the necessary finance and related support. Mudra Loan Scheme, under Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) is an initiative by Government of India that offers loan schemes under three main categorises named as Shishu, Kishor, and Tarun. The maximum loan amount offered under Mudra scheme is up to Rs. 10 lakh for existing and established business units and MSMEs. The credit products offered by MUDRA, popularly known as Mudra loans, help micro units or small businesses to grow and expand their businesses or manage operational needs through easy finance schemes.

Shishu category - 50,000
Kishor category - 50,000 and upto 5 lakh
Tarun category - 5 lakh and upto 10 lakh

Ques:7 Who among the following is the author of the book “Legend of Suheldev”- The King who saved India?

Ans: Amish Tripathi

Ques:8 World Karate Federation has provisionally de-recognised which Nation’s Karate association?

Ans: India

Ques:9 The Cabinet Committee has approved seeting up of Animal Husbandry Infrastructure Development Fund worth………………….

Ans: Rs 15,000 crore

Ques:10 Which State government has asked centre to initiate legal action against Baba Ramdev?

Ans: Rajasthan

Important Information Related to this Question

Patanjali on Tuesday launched 'Coronil and Swasari', what it claims is the Ayurvedic cure for treating COVID-19, which they said has been shown 100 per cent favourable results during clinical trials on affected patients, at Patanjali Yogpeeth in Haridwar. Acharya Balkrishna, MD of Patanjali Ayurved, claimed that an Ayurvedic medicine developed by the company has been able to cure COVID-19 patients within 3-14 days.


If you like our work or dissatisfied with our efforts, please let us know. Provide your valuable feedback by commenting down in the comments section, if you are dissatisfied with work



Post a Comment

Previous Post Next Post