Translate

25 June 2020 Current Affairs


Welcome to our website. This article covers all the information regarding 25 June 2020 Current Affairs and why should you need to know it. This article covers the Complete details.If you want to stay updated about such interesting and informative articles and develop impressive vocabulary and reading habits, subscribe to our website.


25 June 2020 current affairs




25-June-2020-Current-Affairs



Ques:1 India became the ………… largest holder of US Government securities at the end of April 2020.
Ans: 12th
A government security is a tradable instrument issued by the central government or the State Governments.
India became 12th the  largest holder of US Government securities with 157.4 billion dollars.

Ques:2 International Widow’s Day is observed every year on
Ans: 23 June.

Around the world, women who have lost their husbands to illness or war face a number of challenges, and not all of them have their family to support them when they do.
Losing a loved one in any capacity is difficult and traumatic, and this day aims to ensure that widows are given the support they need to go through an incredibly difficult time, and ensure widows maintain full rights and recognition in their country.

Ques:3 The United Nations High Commisssioner for Refuges is headquatered in……………..

Ans:Geneva

The Office of the United Nations High Commissioner for Refugees was established on December 14, 1950 by the United Nations General Assembly. The Agency is mandated to lead and co-ordinate international action to protect refugees and resolve refugee problems worldwide. Its primary purpose is to safeguard the rights and well-being of refugees. It strives to ensure that everyone can exercise the right to seek asylum and find safe refuge in another state, with the option to return home voluntarily, integrate locally or to resettle in a third country. It also has a mandate to help stateless people.     
                                          
Ques:4 Which of the following institute has developed Indian receiver “Chup Dhruva” for NAvIC, GPS satellites?

Ans: IIT Bombay

IIT Bombay developed Indian receiver “Chup Dhruva” for NAvIC , GPS satellites that can be used in smartphones and navigation devices to find locations and routes within the country.

Ques:5 Who among the following Inagurated one of India’s largest and first Virtual Healthcare and Hygiene EXPO 2020?

Ans   Mansukh Mandaviya

The event was inaugurated virtually which will be live daily from 22nd to 26th June, 2020. This is the first ever largest virtual exhibition in India making a new beginning. This is the new norm, wherein business will happen virtually as Digital India is now making a way forward.
Speaking at the Inauguration, Minister said that an ecosystem is being built for a self-reliant India, which will help in ramping up domestic production in Pharmaceutical Sector and Health & Hygiene Sector. 
Ques:6 Which Bank has partnered with Affordplan for the launch of co-brand “Swasth programme” for healthcare needs?

Ans: YES Bank

The happenings in Yes Bank have a very mysterious look about them. The only thing that stands stark naked is that thousands of crores belonging to unsuspecting depositors have been looted. As things stand today, it may turn out to be the biggest financial fraud of all times since India’s independence. It is obvious that this could not have happened unless all in the chain, bank promoters, senior bank management, auditors, borrowers, regulators from RBI and key government officials were all hands in glove. The ultimate sufferers are honest tax payers and retired people who trusted the bank with their savings. 

Ques:7 United Nations Public Service Day is Observ d  e vry year on…………………….

Ans: 23 June

The role of public service and people engaged in it gain even more significance when a pandemic is raging across the globe, killing over 9.9 lakh people worldwide. Every year the United Nations Public Service Day is observed on June 23 as a mark of respect and gratitude to people in public service, sometimes endangering their lives, in countries across the world.
Ques:7 Who has been appointed as new as the Chief Executive Officer of the Professional Risk Managers International Association  (PRMIA)?

Ans:Nirakar Pradhan

Professional certifications are important to both the individuals that obtain them as well as the organizations in which those individuals work. In the financial field, personnel involved in risk management can obtain several important certifications from two major international groups. In today’s uncertain financial environment, professional certifications can go a long way to calm investors and regulators, as well as restore faith in the financial system in general.

Ques: 8 The Government of india had allocated ……………… for making 50,000 Made-in-India Ventilators?

Ans:Rs 2000 Crore

Ventilator provide Ventilation, is a common life-saving intervention in the emergency department (ED). Given the increasing length of stay of ventilated patients in EDs, it is necessary for emergency practitioners to have a good understanding of techniques to optimize mechanical ventilation and minimize complications.

Ques:9 The United States has decided to suspend “Green Cards and Non- Migrant Work Visas” till…….

Ans: 31 December 2020

United States has decided to suspend “Green Cards and Non- Migrant Work Visas” to protect Jobs of their own citizens.

Ques:10 Who inaugurated India Pavilion at cannes Film Market 2020?

Ans:Prakash Javedkar

The Indian Pavilion at Cannes  has  always been a hub of activity. It is here that the Indian film makers and delegates interact with the international community, who while experiencing the colour, flavor and aroma of Indian cinema, also explore the opportunities of working with Indian film makers and to shoot within Incredible India that has almost unparalleled variety of locations and people.

Ques:11 Which state has launched “Indira Rasoi Yojana”?

Ans:Rajasthan

Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot on Monday announced that meals (twice a day) will soon be made available to the poor at a concessional rate under the state government’s ‘Indira Rasoi Yojana’.







Post a Comment

Previous Post Next Post